Zijn Met Zin Haptonomie - Haptonomie bij depressie
15387
page-template-default,page,page-id-15387,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Haptotherapie bij depressie

Mensen die lijden aan een depressie sluiten zich dikwijls (deels) van hun gevoel af omdat ze zich slecht voelen of proberen een verklaring of oplossing voor hun klachten te vinden. Haptotherapie is een uitermate geschikte behandeling voor mensen die vooral van uit hun denken leven en daarbij het contact met hun gevoel kwijtgeraakt zijn. Dit kan leiden tot minder/niet genieten, het moeilijk vinden keuzes te maken, wankel staan in relaties, je leeg voelen en grijs van binnen en niets als echt fijn ervaren. Bij haptotherapie leert u uw lichaam te voelen, het voelen aan te spreken, de vitaliteit wakker te schudden en meer uzelf te laten voelen en als ‘goed’ te gaan ervaren. In de aanraking voelt u duidelijker het verschil tussen goed en niet goed.

Zo kunt u leren om in de toekomst evt. andere keuzes te maken. In gesprekken, oefeningen en aanraking kunt u vooral de emoties aan den lijve ervaren. Zo kunt u zich bewuster worden van uw (onderliggende) emoties en hoe u daarmee omgaat. Met het voelen komen soms ook gevoelens als angst, verdriet, vastgezette rouw, boosheid of gevoelens van verlatenheid meer naar boven, waardoor u ze kunt delen en (verder) kunt verwerken. In de fase daarna komt er weer ruimte vrij om uw levenslust en vitaliteit weer te gaan ervaren. Haptotherapie is minder geschikt voor mensen met een ernstige depressie, mensen die veel antidepressie-medicatie slikken en daardoor sterk emotioneel zijn afgevlakt en mensen met suïcidale neiging.