Zijn Met Zin Haptonomie - Zwangerschapsbegeleiding
15393
page-template-default,page,page-id-15393,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Zwangerschapsbegeleiding

Als er een kindje op komst is komt er veel op je af. Je leven gaat veranderen. Beide ouders maken ruimte in hun leven en moeder ook letterlijk in haar lijf. Bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding is er aandacht voor jullie allebei als moeder en vader. Het welkom heten van een nieuw kindje is iets prachtigs. Luisteren naar het kindje, spelen met het kindje en het laten voelen dat zowel vader als moeder al met hem/haar verbonden is.  Als je zwanger bent en graag alleen wilt komen omdat je een specifieke vraag hebt bijvoorbeeld, is dat uiteraard mogelijk. 

Hoe gaat het in zijn werk

De eerste afspraak kan gemaakt worden zodra de behoefte daartoe ontstaat. Meestal rond de 20e zwangerschapsweek maar naar vraag/behoefte kan het zeker eerder. Aspecten die aan bod komen zijn:

  • Het verdiepen van het contact tussen ouders en kindje
  • Het affectieve aanraken
  • De houding en beweging van ouders en het kindje
  • Het dragen van moeder en de gevoeligheid voor haar veranderende lijf.
  • De gevoeligheid van vader voor zichzelf in relatie tot moeder en het kindje.
zwangere buik

Voorbereiding op de geboorte

Er is veel aandacht voor het voorbereiden op de geboorte. Vader speelt hierin een grote en belangrijke rol. Door het vertrouwd raken met haar veranderende lijf en het contact met het kindje voelt de moeder zich steeds meer klaar voor de geboorte. We kijken samen naar houdingen/manieren waarop jullie samen, in contact, de weeën kunnen opvangen en de geboorte kunnen meemaken.

Na de geboorte

Na de geboorte komen de meeste stellen nog een of meerdere keren. Dan is er aandacht voor het geboorteverhaal, het (fysieke) herstel van de moeder, het dragen/troosten van het kindje, Het contact met het kindje en waar nodig voor de ouders.

Problemen tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte

In de begeleiding kan extra ruimte zijn voor deze problemen; o.a. moeite om zwanger te worden, (dreigend) verlies van een kindje (voor of na de geboorte), angst voor de bevalling, sombere gevoelens, moeilijkheden in de relatie van de ouders, ziekte/overlijden van een dierbare tijdens de zwangerschap.